Club info

s.v. Wodanseck – opgericht in 1972

De missie of het motto van s.v. Wodanseck is Lekker voetballen in je eigen dorp..

Het bestuur en de vrijwilligers maken zich samen met alle spelers sterk voor het behoud van voetbal in Wolfheze.

De naam Wodanseck  heeft te maken met de “Wodans-eiken”. Deze bomen werden vroeger gebruikt bij de verering van de Germaanse god Wodan en staan in Wolfheze. De vereniging is een sportvereniging (s.v.). Vroeger werd onder de vlag van de s.v. ook volleybal en gekorfbald gespeeld.

Het sportpark is gehuisvest aan de Duitsekampweg. Dit heeft – in tegenstelling tot wat men op het eerste oog zou denken – niets te maken met de tweede wereldoorlog, maar juist met de eerste. Tijdens WO I was Nederland neutraal en ving het vluchtelingen op uit omringende landen die wel in oorlog waren. Zo werden in Bennekom tussen 1914 en 1918 veel Belgen opgevangen. Aan de Duitsekampweg was dat het geval voor Duitse vluchtelingen. Vandaar de naam.

Het logo van Wodanseck is een mythologische strijder te paard: Pegasus.

De clubkleur is aubergine; de kleuren van het logo zijn aubergine en blauw. Dit heeft te maken met WO II. Tijdens Operatie Market Garden in de nazomer van 1944, waar o.a. de Slag om Arnhem (A Bridge too far) deel van uitmaakte, landde ca. 10.000 paratroupers van de 1e Britse luchtlandingsdivisie (Airborne Division) ten noorden van de Nederrijn. Doel van die actie was om de rijnbrug in Arnhem te ontzetten, zodat de geallieerde legers naar het Ysselmeer konden doorstoten en daarna naar Duitsland. Het logo en de kleur van het tenue van het 101e zijn dezelfde als die van Wodanseck. Overigens kwam een deel van deze divisie neer op het terrein ten noorden van de Duitsekampweg.

s.v. Wodanseck heeft officieel toestemming om het Pegasus-logo te voeren. Oorspronkelijk, in 1946, werd door Generaal Urquhart toestemming gegeven aan de Christelijke Korfbal Vereniging (CKV) “Animo” om desgevraagd het logo te mogen gebruiken op de tenues. Jaren later werd de voetbalvereniging (v.v.) opgericht, die later fuseerde met de CKV Animo. Daarmee verwierf de nieuwe club s.v. Wodanseck automatisch het recht om het Pegasus-logo te voeren.

In het Airborne-museum te Oosterbeek is het bovenstaande op indringende wijze weergegeven. Zeker een bezoekje waard!