Fiets afspraken

Algemeen

Voor de trainingsritten is een rooster met daarop vaste dagen en standaard vertrektijden: woensdag om 19.00u en zondagochtend 10.00u. We verzamelen altijd bij de Wodan-kantine.

 • Indien een rit wordt afgelast zal dit via de whatsapp groep “Wodan Cycling Team” worden gecommuniceerd door de wegkapitein.
 • Toertochten kunnen op zaterdag of zondag zijn, en staan in rooster vermeld. Afhankelijk van animo spreken we af of, wie en hoe we er heen gaan. Bij sommige tochten is tijdige inschrijving nodig.
 • Bij WCT is het mogelijk om na afloop van iedere fietsrit te douchen en een drankje te nuttigen in de kantine.

Nieuwe leden

Degenen die interesse hebben om WCT-lid te worden kunnen uiteraard een trainingsrit meerijden om de sfeer te proeven. Daarna kunnen ze lid worden, aanmelden daarvoor kan bij Paul Boers.

Verkeer/Veiligheid

Aangezien er in groepsverband wordt gefietst, en niet iedereen dat gewend is, zijn er een aantal zaken van belang:

 • Alle deelnemers dienen zich aan de geldende verkeersregels te houden. Als je door een verkeersovertreding schade bij derden veroorzaakt dan kun je hiervoor persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.
 • We rijden met “wegkapiteins”. Dit om het fietsen bij ons zo veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Voor iedere trainingsrit is er een wegkapitein ingepland die parcourskennis heeft en de route bepaalt.
 • Gebruik bij onze trainingen een goed onderhouden racefiets. Zorg dat je banden (incl. reserveband) en remmen in orde zijn.
 • Ander soortige fietsen, zoals mountainbikes en gebruik van een triatlonstuur is niet toegestaan.
 • Dragen van een valhelm is verplicht.
 • Draag bij slecht weer en vroeg invallende duisternis lichtgekleurde kleding zodat de overige weggebruikers je beter kunnen zien.
 • Zorg dat je op zijn minst een AVP (Aansprakelijkheid Verzekering Particulieren) verzekering hebt. Deelnemers die hun eventuele materiële schades verzekerd willen hebben kunnen dit doen door lid te worden van de NTFU.

On the road geldt het volgende:

 • Ruim voor ieder kruispunt en iedere zijweg dient iedereen die de route kent, in woord en gebaar, richting aan te geven.
 • Nooit plotseling van de vaste route afwijken. Hierdoor voorkomen we onnodige risico’s vanwege onduidelijkheid betreffende de route.
 • De gehele route dient uit veiligheidsoverwegingen door de groepen afzonderlijk en in gesloten formatie afgelegd te worden. Sluit onderweg niet aan bij een passerende groep maar blijf in de groep rijden waarin je bent vertrokken.
 • Houd voldoende afstand van de fietsers die voor je rijden en ga zeker niet tussen de achterwielen van je voorgangers rijden. Door voldoende afstand te houden heb je meer tijd om te reageren als je voorganger plotseling remt of van lijn verandert. Tevens heb je door meer afstand te houden meer zicht op het overig (snel)verkeer.
 • Iedereen dient elkaar te waarschuwen in woord en gebaar voor tegemoetkomend en achteropkomend verkeer, en voor obstakels.
 • Vermijd plotseling remmen en van lijn veranderen.
 • Rustig rijden in de bebouwde kom.
 • Hergroepeer na het oversteken van drukke wegen en klimmetjes. Dus niet doorrijden als niet iedereen weer is aangesloten. Er kan weer gereden worden als van achteruit het woord: “compleet” is geroepen.
 • Wanneer een bocht en/of top van een helling nadert waar het tegemoetkomend verkeer niet kan worden gezien, dient er achter elkaar en rechts van de weg gereden te worden. Realiseer je dat “blind” een bocht inrijden en/of een helling op sprinten levensgevaarlijk is.
 • Door regen en modder kunnen onze routes helaas af en toe glad zijn. We dienen dan extra de bochten door te rijden. Naast het matigen van de snelheid bij gladheid is het ook belangrijk om extra afstand van elkaar te houden. Realiseer je dat vooral bij regen het remvermogen tussen de ene en de andere fiets nogal verschillend kan zijn. De fiets waarvan de remblokjes en velgen al droog zijn geremd, remt immers beter dan een fiets waarvan de remblokjes en velgen nog helemaal nat en vies zijn.

Wat te doen bij pech en ongelukken onderweg

Bij individuele materiaalpech wordt er eerst gestopt, en bepaalt de wegkapitein vervolgens in overleg hoe we verder gaan.

Als er onderweg een ongeluk ontstaat dan is het de bedoeling dat alle deelnemers van de betreffende groep stoppen met fietsen om het/de slachtoffer(s) bij te staan. Probeer tevens op de plaats van het ongeval foto´s en/of filmpjes te maken. Vergeet niet, indien van toepassing, om de kentekens van betrokken motorvoertuigen te fotograferen.

Alarmnummer Nederland: 112

Politie Nederland (geen spoed): 0900-8844

NAW gegevens en medische gegevens

Voor het geval je onderweg iets overkomt, is het belangrijk dat je iets bij je hebt waar je naam, adres en contactgegevens op staan. Dit kan bijvoorbeeld je verzekeringspas, (een kopie van) je rijbewijs, paspoort of ID bewijs zijn. Ook kan het verstandig zijn om je bloedgroep en andere persoonlijke medische gegevens bij je te hebben.